Skip to content

NBTP Congres 2023 – TP Verbindt!

NBTP-congres 2023

Op 2 juni 2023 hebben we genoten van het NBTP-congres 2023 met als onderwerp ‘TP Verbindt!’ op de Hogeschool Saxion te Deventer. De insteek was anders dan voorgaande jaren, namelijk alles plenair. Je hoefde dus niks te missen!

De morgen begon na een kopje koffie met de eerste spreker en tevens host van de dag:

Frans Vereijken

Frans nam ons in een dialoog met Imke (collega en ook TP gestudeerd) mee in de TP-er in het bedrijfsleven en dan in dit geval bij de Rabobank. Toegepaste Psychologie (TP) is weliswaar een brede opleiding, maar dat je hiermee in een functie bij een bank terecht kan komen, dat hoor je niet zo vaak. Ze vertelden samen over de oprichting van de Talenthub. De Talenthub was de eerste hybride leeromgeving (HLO) in de samenwerking tussen Rabobank en Fontys Hogescholen. In de Talenthub werd op basis van echte vraagstukken uit de beroepspraktijk, (afstudeer)opdrachten gerealiseerd voor studenten van Toegepaste Psychologie, Human Resource Management & ICT.

Frans nam ons mee in de uitdagingen die hij tegenkwam bij de oprichting van de Talenthub en de teleurstelling dat het na zijn promotie naar een andere functie de Talenthub bij zijn opvolger weer ten ziele is gegaan.

Daarna volgde de tweede spreker:

Sasja van Gompel

Sasja heeft voor haar afstudeeronderzoek een spel ontwikkelt waarmee mensen met een stoornis binnen het autismespectrum hun assertiviteit kunnen verhogen. Ze is binnen Auti-View gestart met een uitgebreide doelgroep analyse, aangevuld met een literatuurstudie betreffende eerdere succesvolle interventies voor mensen met een autismespectrumstoornis. Door deze uitkomsten en de verschillende bevindingen aan elkaar te koppelen heeft ze spel “Jij Bepaalt” ontwikkelt. Dit spel richt zich op het verbeteren van de assertieve vaardigheden van deze doelgroep in de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar, gemiddeld IQ. Een fantastisch en ingenieus spel!

Voor de lunch mochten we nog genieten van de derde spreker:

Irene Kersten

Irene is Toegepast Psycholoog en heeft daarvoor jarenlang bij de politie gewerkt. Irene nam ons mee in haar methode “Delen is helen”. Met bijna 25 jaar politie-ervaring weet Irene Kersten hoe groot ontreddering kan zijn na een ongeluk of misdrijf. Deze ervaring gebruikt ze om organisaties bij te staan na een onverwachte schokkende gebeurtenis. Een heftige gebeurtenis, zoals zelfdoding, seksueel overschrijdend gedrag of een ongeluk – heeft een grote impact op jongeren. Niet alleen op het directe slachtoffer, maar ook op de vrienden, daders, getuigen en alle andere betrokkenen.

Irene geeft aan dat jongeren hun eigen emoties nog niet goed kunnen overzien, waardoor zij niet in staat zijn zelf hulp te zoeken; ze trekken zich terug, zoeken verdoving in drugs of alcohol en lopen tegen steeds meer blokkades op. Dat zie je terug in gedrag.

In de huidige hulpverlening is het zo dat je – om in aanmerking te komen voor hulp – je zélf je hulpvraag moet formuleren. Dat is volgens Irene voor jongeren niet haalbaar. Ze geeft aan dat in veel gevallen jongeren niet eens ervaren dat ze ‘een probleem’ hebben. Ze (h)erkennen niet dat ze hulp nodig hebben. Irene wil met haar methode “Delen is helen” ‘eilandjes van verdriet’ voorkomen door binnen de peergroup sociaal-emotionele steun op gang te brengen, kennis op gebied van rouw onder jongeren te vergroten en jongeren proactief de hand te reiken. Ze vertelt dat ze vooral het gesprek op gang brengt door te vragen: waar was jij toen je het hoorde? En zodra het gesprek op gang is gekomen, ze vooral achteruit gaat zitten. Een methode die werkt!

Na een heerlijke, goed verzorgde lunch startten we met een “over de streep”-sessie. We werden in 4 groepen verdeeld en bij elke groep werden dezelfde vragen gesteld. Met de uitkomsten gaat het bestuur van de NBTP weer aan de slag!

Vervolgens werden we meegenomen door de vierde spreker:

Mirella Brok

Mirella besprak de diverse verbindingen tegen wil en dank die ze in haar praktijk tegenkomt. Adam, die al 5 jaar klaagt over zijn ‘liefdeloze huwelijk’,  maar toch de knoop niet doorhakt, Jacky die wil stoppen met studeren, maar toch gestart is met promoveren en Ravi die niet langer wil werken in haar achterbakse team en voor haar arrogante baas, maar toch weer gaat overwerken.

In ‘Verbinding tegen wil en dank’ oppert Mirella drie hypotheses uit de contextuele therapie:

  • Balans: een openstaande uitnodiging om te bekijken wat er in een relatie gegeven en ontvangen is. Om zo te overwegen of het geven en ontvangen eerlijk en betrouwbaar is.
  • Zelfvalidatie: Vermogen om te investeren in relaties. Om vervolgens deze investering op waarde te schatten. Dat gebeurt in gesprek met de betrokken ander. Zo schat je jezelf op waarde in de relatie. Waardevol genoeg om te geven wat je over hebt. Te stoppen met geven als je het niet in je hebt. Zelf te vragen wat je nodig hebt.
  • Delegaat: Goedbedoelde verwachtingen van (groot)ouders. Onbedoeld weergegeven als eis die intrinsiek onderzoek overschaduwt.
  • Legaat: Positief geërfde kwaliteiten die verplichten tot groei. Intrinsieke vrijheid om te onderzoeken hoe deze kwaliteit bijdraagt aan de ontwikkeling van de context.

Tot slot luisterden we naar Keynote speaker:

Dr. Femke Buwalda

Zij vertelde over “intuïtief eten”. Na vele diëten waarbij ze wel afviel, maar daarna ook weer aankwam met de bonuskilo’s erbij, heeft ze het roer omgegooid. Geen diëten meer! Maar wat dan wel? Op haar 40e kwam ze in aanraking met Health at Every Size (HAES): een Amerikaanse stroming die stelt dat het heel natuurlijk is dat lijven in omvang variëren en dat ook dikke mensen gezond kunnen zijn. Gezond zijn is volgens deze stroming meer een kwestie van gezonde gewoontes (ook omtrent zaken als stress, beweging, slaap, etc.) creëren en volhouden, dan van gewichtsverlies.

De methode zorgt ervoor dat je weer luistert naar de natuurlijke signalen van je lijf. Deze methode combineert ze met een bredere kijk op gezondheid, waarbij zowel lichamelijke als mentale gezondheid centraal staan. Femke maakt hierbij gebruik van psychologische methoden als: cognitieve gedragstherapie (CGT), acceptance and commitment based therapie (ACT), mindfulness en motiverende gespreksvoering.

Haar belangrijkste boodschap is: elk lijf is een goed lijf.

Meer berichten

Heidag bestuur maart 2024

Elk jaar organiseert het bestuur een heidag om alle projecten onder de loep te nemen en naar de toekomst te kijken. Lees wat er deze heidag allemaal voorbij kwam.

Lees verder

Inspiratie vanuit een andere invalshoek

Als leden van de kwaliteitscirkel Zuid-Holland, hebben we onlangs een inspirerende ervaring gehad met Psychologie in Theater. Wij bezochten de voorstelling Dag Mama in het Stadstheater in Zoetermeer. Ouderenpsychologen en

Lees verder
Back To Top